logo vethotools

Soda stralen

Soda is 99% bakmeel met enkele toevoegingen om te kunnen stralen. Soda vindt zijn oorsprong in Amerika. Het sodastralen wordt door veel mensen gezien als de opvolging van het conventionele stralen doordat er geen beschadigingen gerealiseerd worden. Voor sommige toepassingen is dit het geval, maar lang niet voor alle toepassingen.

Het stralen is geschikt voor de volgende toepassingen zonder de ondergrond ook op te ruwen of te beschadigen:

 • Ontvetten
 • Reinigen
 • Verf verwijderen

Soda is een zeer zacht straalmiddel wat als resultaat geeft dat geen enkele ondergrond beschadigd wordt door het stralen. Hieronder enkele voorbeelden waarbij Soda een goede oplossing is.

 • Verwijderen verf van staal zonder enige inslag / beschadiging op het staal.
 • Verwijderen graffiti van glas
 • Reinigen van vet in grootkeukens
 • Reinigen langdurige vervuiling bij openbare sanitaire gelegenheden
 • Veel toepassingen in de productie / voedingsindustrie zoals het reinigen van matrijzen etc.

Buiten de industriële sector zijn er niet heel veel toepassingen waarin Soda meer voordeel biedt dan andere straalmiddelen. De reden hiervan is als volgt:
Soda is een duur straalmiddel (meer dan € 1,- per kg.) Doordat het een zeer zacht straalmiddel is, is het verwijderen van (hardere) verflagen vaak een langdurig werk (met extra verbruik van straalmiddel) of gaat het helemaal niet. Er zijn alternatieve straalmiddelen met een zelfde resultaat en een veel lagere kostprijs. Wij adviseren u graag voor uw projecten voor het juiste straalmiddel.

Voor een uitgebreid overzicht van soda stralen verwijzen wij u graag naar onze brochure.

Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen over soda. Uiteraard staan wij u ook graag te woord.

 • Kan er met de IBIX® gestraald worden met soda en kan soda in iedere straalketel?

  Ja, het IBIX® systeem wordt wereldwijd door veel bedrijven gebruikt in combinatie met Soda. Wel is het van belang dat u dan gebruik maakt van de IBIX® 9h2o, de IBIX® 25 h2o en de IBIX® 40 h2o. Deze units zijn ontwikkeld voor het stralen van zachte straalmiddelen. De h2o toevoeging zorgt voor het stofinbinding en een perfect resultaat. Soda kan niet in iedere straalketel toegepast worden. Het gebruik van soda in traditionele straalketels geeft geen egaal straalbeeld en het verbruik is veel hoger als nodig is.
 • Kan ik met soda roest verwijderen?

  Alleen zeer lichte vliegroest is te verwijderen. Het verwijderen van roest wordt vaker uitgevoerd met straalmiddelen als Garnet en grit.
 • Heeft het stralen met soda veel impact op de omgeving?

  Het droogstralen wel. Doordat het een lichtgewicht zeer fijn straalmiddel is zal door het exploderen van het soda op de ondergrond stofvorming ontstaan. Dat is de reden dat wij het sodastralen in bijna alle gevallen adviseren in combinatie met water. Het voordeel is dat het soda na gebruik oplost in het water zodat er geen residu is.
 • Kan soda gebruikt worden in de voedselindustrie?

  Soda is een voedselveilig straalmiddel wat met behulp van certificaten (CAS en EC) aangetoond kan worden.

Nieuws

Luchtgommen in opmars

Steeds meer schrijnwerkers ontdekken het luchtgommen. Met deze techniek ontdoe je allerhande oppervlakken op een veilige en efficiënte manier van vuil en oude afwerkingslagen. Het is bijzonder geschikt voor het reinigen en renoveren van hout en kan een mooie extra dienstverlening zijn.

Lees verder

Aanvraag demonstratie


Invalid Input

Selecteer eerst een datum en vervolgens een tijd

Neem contact op

Vethotools
Contactpersoon: Thomas Verbist
Topmolen 91
1840 Londerzeel
T: 0489 05 89 89
T: 052 89 55 05